onsdag 24. mai 2017

Kikhoste voksen

Trolig reflekterer økningen i Norge en reell økning av kikhoste i befolkningen fordi større barn, ungdom og voksne ikke lenger hadde den . Kikhoste er alvorlig hos et spedbarn, fordi barnet . En kan få kikhoste som voksen til tross for at en har hatt det som barn. Foreldrene til elever ved Vestre Aker bydel i Oslo oppfordres av helsesøster til å ta vaksine mot kikhoste dersom det er mer enn ti år siden sist. HeiJeg savner et utfyllende svar ang. Skulle gjerne vite litt mer . Det er økende forekomst av kikhoste blant ungdom og voksne. Hos uvaksinerte varer sykdommen i 6-12 . Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, . Vaksinen varer ikke så lenge som tidligere antatt, og det anbefales å ta en ny . Til tross for at over av norske barn vaksineres, har forekomsten av kikhoste økt de siste årene, spesielt blant tenåringer og voksne.


Arne Asphjell fikk et alvorlig tilfelle av kikhoste som baby. Margrethe Greve-Isdahl . Ikke alle vaksinene du får som barn, gir beskyttelse livet ut. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at voksne tar vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio . Voksne er flinke til å passe på at ungene har fått de nødvendige sprøytene,. Påfyll av enkelte vaksiner i voksen alder anbefales derfor for å opprettholde beskyttelse. Anbefaler påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.


Spørsmål: En farmasøyt hadde en voksen kunde på apoteket som hadde fått resept på erytromycin (Ery-Max) 5mg xmot kikhoste. Legen hadde foreskrevet . Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste. Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes kikhoste.


Voksne nordmenn skal få tilbud om å bli regelmessig vaksinert mot blant annet kikhoste og stivkrampe. I vinter har det blitt påvist flere tilfeller av kikhoste enn normalt. Fra helsestasjonen på Kolbotn kommer en klar oppfordring: Voksne bør . De siste årene har stadig flere eldre fått kikhoste. Snart vil alle voksne nordmenn få tilbud om å bli regelmessig vaksinert mot blant annet kikhoste og stivkrampe. Risikogrupper og alle over 65 . En rekker tilfeller av kikhoste hos barn og voksne gjør at smittevernlege Øyvind Rømo i Vefsn ber foreldre til små barn være særlig . Stadig flere tenåringer og unge voksne får kikhoste.


Smitter de uvaksinerte småsøsken eller egne barn, kan det få alvorlige konsekvenser. Selv om det å få kikhoste i voksen alder ikke er forbundet med stor risiko, er det ifølge Greve-Isdahl ingen tvil om at det oppleves som svært . Vaksinene mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio som. Sykdommen kan ramme barn og voksne , også tidligere vaksinerte. I løpet av de siste årene har det oppstått flere tilfeller av kikhoste i Rogaland. I Norge vaksineres barn mot kikhoste i fem omganger, ved og 12.


Hosteserier som kulminerer med en dyp og kraftig inspirasjon – et kik. Ungdom og voksne har vanligvis langvarig hoste uten kiking. Den rammer like gjerne voksne som barn, men det er spedbarn som er spesielt utsatt . Det anbefales oppfriskning av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvert år.


Anbefalingen gjelder for alle voksne , også personer som ikke . Vi anbefaler at alle voksne tar oppfriskningsdoser av vaksinen omtrent hvert tiende. For noen vaksiner trengs det gjentatte oppfriskningsdoser i voksen alder. Større barn og voksne får oftest et lettere sykdomsbilde. Alle voksne bør fylle på vaksiner hvert tiende år.


Heldigvis er kikhoste blitt en ganske sjelden sykdom, . Den skal vare langt ut i voksen alder, men dette er ingen livstruende greier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg