onsdag 27. juni 2018

Tabell 7120

I vinter har det blitt påvist flere tilfeller av kikhoste enn normalt. Hos voksne og eldre barn viser kikhoste seg som en sta og langvarig hoste. Hele prosent av all langvarig hoste hos voksne skyldes kikhoste. De siste årene har stadig flere eldre fått kikhoste.


Folkehelseinstituttet anbefaler at voksne frisker opp vaksinene hvert tiende år. Sykdommen kan ramme barn og voksne , også tidligere vaksinerte. Kikhoste er en luftveisinfeksjon forårsaket av bakterien . Påfyll av enkelte vaksiner i voksen alder anbefales derfor for å opprettholde beskyttelse. Anbefaler påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Større barn og voksne trenger som oftest ikke behandling for kikhoste.


Men de som har barn under to år bør oppsøke fastlegen for testing ved . En rekker tilfeller av kikhoste hos barn og voksne gjør at smittevernlege Øyvind Rømo i Vefsn ber foreldre til små barn være særlig . Snart vil alle voksne nordmenn få tilbud om å bli regelmessig vaksinert mot blant annet kikhoste og stivkrampe. Risikogrupper og alle over 65 . I løpet av de siste årene har det oppstått flere tilfeller av kikhoste i Rogaland. HeiJeg savner et utfyllende svar ang. Skulle gjerne vite litt mer . I tillegg bør voksne få en boosterdose hvert tiende år fordi det . Til tross for at over av norske barn vaksineres, har forekomsten av kikhoste økt de siste årene, spesielt blant tenåringer og voksne. Ungdom og voksne med kikhoste får langvarig tørrhoste uten noe spesielt preg.


Bakteriene lever på slimhinnene i luftveiene, . Azitromycin og klaritromycin er alternativ til barn og voksne. Hos spedbarn med forkjølelse og hoste er kikhoste en viktig differensialdiagnose . Barn under ett år med kikhoste blir ofte innlagt på sykehus. For voksne og større barn er det mest en plagsom sykdom som kan gi hoste i . Det har vært flere tilfeller av kikhoste den siste tida på Lillehammer.


Siden i sommer er det oppdaget fem tilfeller med kikhoste blant barn ved Spikkestad barneskole. Voksne minnes om å vaksinere seg. Flere voksne er også smittet.


Høy forekomst av kikhoste i Norge, gjør at kikhostevaksine anbefales jevnlig oppdatert. Folkerhelseinstituttet anbefaler alle voksne å ta vaksinen for. Det er for tiden utbrudd av kikhoste i både nordlige og sørlige bydeler i Bergen kommune. Kikhostevaksinen anbefales til alle voksne , særlig småbarnsforeldre . Arne Asphjell fikk et alvorlig tilfelle av kikhoste som baby. Margrethe Greve-Isdahl . Stadig flere tenåringer og unge voksne får kikhoste.


Smitter de uvaksinerte småsøsken eller egne barn, kan det få alvorlige konsekvenser. Heldigvis er kikhoste blitt en ganske sjelden sykdom, . Spørsmål: En farmasøyt hadde en voksen kunde på apoteket som hadde fått resept på erytromycin (Ery-Max) 5mg xmot kikhoste. Legen hadde foreskrevet . Den rammer like gjerne voksne som barn, men det er spedbarn som er spesielt utsatt . Spesielt viktig er det at vi som voksne beskytter oss og andre mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste.


Smitteførende friske personer kan komme til Norge, . Latin: pertussis, tussis convulsiva.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg