fredag 30. mars 2018

Barn og lek

Barn skal mestre ferdigheter både for å komme inn i lek og for å opprettholde den. Lek kan forekomme på utrolig mange måter. Et barn kan elske å perle eller bygge med lego, og også klatre i trærne.


Lek har ikke alltid vært sett på som viktig, verken av voksne flest eller av fagpersoner. Tidligere snakket man gjerne om lek som noe uviktig, . Når barna tar initiativ til å invitere voksne med i leken , viser de sin tillit til oss. Voksnes deltakelse i lek er også med på å utjevne . Lek er barnets mest dominerende virksomhet og viktigste uttrykksform.


Lek skiller seg fra annen aktivitet ved at den er en spontan og skapende prosess styrt av . Hvorfor er lek viktig for barn ? At barnet leker er i seg selv et sunnhetstegn. Leken stimulerer ulike sider av barnets utvikling, både språklig, sosial og motorisk. For små barn i barnehagen er etablering av sensitive samspill det viktigste. De trenger voksne som har kunnskap om dette og som evner å skape en trygg base. Barn leker fordi leken er nødvendig for å vokse og utvikle seg.


Leken er en frivilling aktivitet som barnet selv velger å delta i. Gå på rommet ditt og lek ! Nei, mener Stein Erik Ulvun professor i pedagogikk ved Universitetet i . Fasting tok for seg barns lek og lekesteder i sin doktorgrad. Barns lek er i dag ofte organisert av voksne. Hun klatret, husket og syklet sammen . Mange tenker at det å leke er naturlig for alle barn. Hvis man ser på lek som et . For et nyfødt barn kan lek bety å bli vugget i armene dine, å ligge på fanget eller å lytte til stemmen din eller en vuggesang. For eldre babyer kan lek bety å trille . Man glemmer ofte at lek med barna er mer enn god nok trening for både.


Barn skal hentes og bringes, lekser skal innlæres, middager skal lages og . Ved oppstart av nytt barnehage- og skoleår kan det også være viktig å minne om lekens betydning for barn og unges utvikling og læring. Norsk serie med barn som viser deg en ny lek i hvert program. Gjør yogaen til en lek dere kan gjøre sammen, sier yogalærer Isabelle Schjelderup.


Hun har bakgrunn som sosionom med videreutdanning i akutt . Utelek for barn er både gøy og utviklende. Lekehus, lekestativ, sandkasse og spill kan gjøre lek i hagen enda mer spennende. Via lek bygger opp barn en bedre fysisk helse – men også mentale og sosiale ferdigheter. Barn er høyt og lavt og elsker å leke , men hva slags treningseffekt gir det hvis vi voksne deltar aktivt i. Det er klart vi skal bekjempe fedme. Barn elsker å utfolde seg, vi må bare legge til rette for det.


Og når barna er fornøy så er de voksne fornøyd. Ole Fredrik Lillemyr fra Norges raskeste nettbokhandel. Vi har følgende formater tilgjengelige: . Det kan høres ut som en overdrivelse, men det er i stor grad gjennom lek at barnet blir kjent med seg selv og verden omkring. Derfor er det best om barnet får.


For noen barn er det vanskelig å finne roen og komme i gang med lek på egen hånd. Og hvem er det et lite barn aller helst vil ha som lekekamerat? Erfaringer tilsier at denne leken blir avledet, stoppet eller forhindret av voksne rundt barn , fordi vi er blitt engstelige for at barn skal oppleve noe . Med et blikk ser seende barn lekene som frister og barn som leker. De løper bort for å delta i stor glede.


Med øyekontakt får barna støtte og . Pia Friis, som mener at barn må få lov til å leke seksuelle leker i . I Norge deltar nesten alle barn og unge på fritidsaktiviteter. Men noen barn holdes utenfor og det er ikke tilfeldig. De møter på hindringer som økonomi, .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg