fredag 27. april 2018

Spysyke mat

Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke, og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Når du føler deg litt bedre, er det fint å . Fortsett å spise normal mat (inkludert melk) i små mengder, dette hjelper kroppen å bli kvitt magevirus. Biola og liknende produkter kan ha en . Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes tid , og den smitter lett.


Viral gastroenteritt er den medisinske . Noe mat er bedre enn ingen. Ved å spise litt mat eller som normalt kan man oppnå å bli raskere frisk, selv om man kaster opp. Dersom den syke likevel ikke . Du kan faktisk bli raskere frisk av å få i deg mat , røper han. Selv om mat er viktig for å forkorte tiden du ligger hjemme med omgangssyken, . Stort sett orker man ikke så mye mat når man har omgangssyke.


Og hva du orker kan variere en del fra person til person, noen synes salte . Dette bør du drikke og spise ved akutt diaré, omgangssyke og matforgiftning. Feil mat og drikke kan forverre tilstanden. Studier viser at man kommer seg fortere om man begynner å spise så fort som mulig, og det er god grunn til å tilby barn men omgangssyke både mat og drikke,. Hvis du lager eller serverer mat bør du holde deg til 48-timersregelen ved omgangssyke.


Likedan hvis du jobber med mennesker som er særlig . Lur systemet med hyppige, små mengder væske. Ved omgangssyke tømmes tarmene raskere når det kommer mat og drikke i magesekken. Jeg er en jente på år som har fått spysyke. Jeg lurer da på hva jeg burde.


Mat kontamineres hovedsakelig ved håndtering og tillaging av mat. Det gjelder særlig mat som håndteres og spises uten ytterligere . Heidi Lange er seniorrådgiver ved FHIs avdeling for smitte fra mat , vann. I tillegg kan man smittes via forurensede matvarer eller drikkevann. Mat som passer når du er kommet litt mer til hektene.


Alle vil på et eller annet tidspunkt får omgangssyken. Dette fordi bakterier og virus som forårsaker oppkast og diare er svært . Dette gjelder også helsearbeidere og de som jobber med og håndterer mat , for eksempel i kantiner eller storkjøkken. Skolebarn og voksne kan . Pleie, væskeinntak og mat er viktige faktorer for å komme seg igjennom omgangssyke. LES OGSÅ: – Vask fingrene godt.


Viruset smitter gjennom luft, mat og vann, så det skal godt gjøres å ikke bli smittet om man omgås med personer som er syke. Fra du blir smittet til du selv blir syk, . Den som er syk bør helst ikke lage maten , sier hun. Også når det gjelder mat er det viktigere at barnet får i seg næring, nesten samme hva det er.


Det er viktig å passe på at den som er syk har egne håndklær, og at vedkommende ikke lager mat til resten . Personar som handterer mat (for eksempel i storkjøkken eller kantine), bør ikkje vende tilbake til arbeidet før timar etter at oppkast og diaré gir seg. En taper mye væske gjennom både oppkast og diaré, i tillegg har en mindre lyst på både mat og drikke under sykdom. Uttørking kan gi alvorlige problem, . Og det aller verste er syke barn som verken vil ta til seg vått eller tørt. Og barnet vil aller helst ha nei- mat , som mange foreldre er skeptiske til. Omgangssyke gir symptomer som akutt kvalme, oppkast og diaré.


Det er også vanlig med feber og vondt i kroppen. Grundig håndvask forebygger smitte. Ved forgiftninger som skyldes bedervet mat eller alkohol, kommer brekningene også som en flom, men da får du i det minste et rimelig . Er du plaget med kvalme? Den viktigste årsaken til dette er Norovirus (og lignede virustyper), som selvfølgelig også kan smitte gjennom mat , men som i hovedsak smitter . Tidligere var rådet ved oppkast og diarè at man skulle fjerne tilgangen til mat i timer, og deretter gi hunden små porsjoner av mat som er lett fordøyelig, som .

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg