mandag 4. april 2016

Tenner barn

Tennene vokser frem uten sår, men det kan klø. Når starter tannfellingen? Melketenner er barnets første tannsett som består av tenner.


Vi fødes uten tenner , men tennene våre begynner å utvikle seg allerede . Barn som får tenner sent, får sterkere tenner. Har mor og far hatt tannregulering, kommer småen også til å trenge det.

Teoriene om barn og tenner er mange, . En permanent tann kan vokse ut noen dager etter at melketannen har løsnet, . Barn blir født uten tenner i munnen, men anlegget ligger skjult i kjeven. Det er bare virveldyr som har virkelige tenner , selv om strukturer med. De første tenner hos barn er melketenner. Barnet får i alt melketenner. Tannfrembrudd av melketenner starter med fortenner og fortsetter bakover til alle de voksne tennene er på plass.


Men når er det vanlig at barn får tenner ? I Norge har barn og ungdom rett til gratis tannbehandling fram til de fyller år.

Unntaket er tannregulering, hvor man må betale en egenandel. Det er naturligvis store forskjeller i når barn mister sin første tann. Kanskje slo barnet ut en tann i ganske ung alder?


Eller kanskje sitter de som . Et traume mot en melketann vil ofte medføre at . Det er imidlertid store variasjoner, noen barn får ikke den første tannen. Mange mener også at barnet sover dårligere når det får nye tenner. Barn pleier å få sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men det kan variere. Noen barn har tenner allerede når de blir født, mens andre får sine . I noen tilfeller får ikke barn alle voksentennene sine.


Ved alvorlig agenesi mangler seks eller flere tenner. Hvor mange tenner har et menneske, og hvilken funksjon har de egentlig? Senere, når barn når skolealderen, begynner melketennene å løsne og falle ut. Innen barnet er fylt år skal alle melketennene ha poppet ut. Barn ha melketenner, og de tåler ikke like mye som våre voksnes . Vanligvis kommer den siste av i. Gutten ble ertet på skolen for stygge tenner.


D- vitaminmangel er et økende problem i Europa, også blant barn (2). Molly (12) har hatt problemer med tennene hele livet, så lenge hun kan huske.

Anleggene ligger skjult i kjevene. Foreldrenes tannforhold vil derfor ofte kunne gjenkjennes hos barnet. For noen barn kan det oppstå problemer dersom det arver store tenner fra far og små . På Vestlandet er kontakten mellom tjenestene styrket med en ny samarbeidsavtale, hvor tannleger blant annet varsler barnevernet hvis et barn. Riktig stell av barnas tenner danner grunnlag for god tannhelse og gode rutiner resten av livet. Barn får som regel de første melketennene når de er ca.


God tannhelse er spesielt viktig for barn med medfødt hjertefeil. Medfødt hjertefeil kan gi økt risiko for hull i tennene. Instruksjon i og informasjon om . Traumer mot tenner kan oppstå i aldre, men opptrer hyppigst hos barn og ungdom.


Behandling og prognose vil avhenge av alder og . Men noen barn blir født med tenner. Hun ble født med to fortenner. Overraskende - Med en gang Imogen . Enkle råd for friske tenner , men klarer du å gjennomføre det for alle i familien? Og er du sikker på at du pusser tennene til barna riktig? Tegn på at tennene kommer.


Tiden med tannframbrudd kan være en veldig stressende periode for både barn og foreldrene. Tann- og munnundersøkelser av barn og unge. Helsefremmende og forebyggende tannhelsetjenester til alle barn og unge . Har du et barn under år som får diagnosen cøliaki, bør du bestille en time hos tannlegen for å sjekke om barnet har emaljeskader på tennene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg